یادداشت حجت الاسلام رضایی معاونت پژوهش حوزه علمیه استان البرز به مناسبت شهادت سید مجتبی نواب صفوی و یارانش:
سید مجتبی میرلوحی معروف به نواب صفوی، بنیانگذار و رهبر گروه فدائیان اسلام و از پیشتازان مبارزه مسلحانه بر ضد حکومت پهلوی بود. او که در ترور هژیر، رزم آرا، حسین علاء و احمد کسروی نقش مهمی داشت، در سال ۱۳۲۹ کتابی به نام راهنمای حقایق نوشت و آئین نامه و قانون اساسی حکومت اسلامی را تدوین کرد. فعالیتهای سیاسی شهید نواب صفوی از بدو نوجوانی یعنی سال ۱۳۱۹ آغاز گردید و تا ۱۳۳۴ که به شهادت رسید، با قوت و شور وصف ناپذیری ادامه داشت. او همواره طلبه ای شجاع، زمان شناس، غیور و دارای سجایای اخلاقی برجسته ای بود تا آنجا که به فرموده مقام معظم رهبری الگوی ایشان و پیشاهنگ جهاد و شهادت در آن زمان به شمار می رفت و اولین جرقههای انگیزش انقلابی به وسیله وی در معظم له ایجاد گردید.
نواب با راه اندازی تظاهرات بر ضد کشف حجاب به فعالیت سیاسی روی آورد و با سخنرانی آتشین علیه دولت قوامالسلطنه(در۱۸سالگی) و اعتراض با برخورد شدید متخصص انگلیسی نفت آبادان با یکی از کارگران ادامه داد. وی سپس برای ادامه تحصیل به نجف اشرف عزیمت کرد و از دروس فقه و اصول و تفسیر بهره فراوان برد. اما فعالیتهای ضد دینی احمد کسروی از جمله تالیف کتاب شیعیگری و راه اندازی «جشن کتابسوزان» که در آن کتب ادعیه و آثار علمای شیعه را آتش می زد او را بر آن داشت تا با پشتوانه حکم ارتدادی که علمای نجف بر ضد کسروی صادر کرده بودند به ایران آمده و بساط اسلام ستیزی او را بر چیند. نواب ابتدا جمعیت فدائیان اسلام را تشکیل داد و طی اعلامیه ای برادری، استقامت و اتحاد، رسیدن به حاکمیت اسلام و قرآن و شهادت و انتقام و قصاص را از اهداف و روش اصلی مبارزه معرفی کرد و در نخستین اقدام، احمد کسروی را در۲۰ اسفند ۱۳۲۴ از میان برداشت. نقش جدی او در حمایت از آیه الله کاشانی و مصدق در مسئله ملی شدن صنعت نفت، ثبتنام پنج هزار نفر از نیروهای داوطلب برای اعزام به فلسطین و نبرد با اشغالگران، راه اندازی تظاهرات بر ضد دولت عبدالحسین هژیر و ترور وی، قتل رزم آرا و حسین علاء و جلوگیری از تصویب لایحه گس ـ گلشائیان از فعالیتهای سیاسی دیگر شهید نواب بود.
تحلیل زندگی سیاسی شهید نواب نشان می دهد که وی به عنوان یک روحانی جوان شیعه، نقشی بسزا در تحولات سیاسی آن دوران و مبارزه با ظلم و استکبار جهانی و سلطه حکومت ظالم پهلوی بر ایران اسلامی ایفا کرد. زمان شناسی شهید نواب و برخورداری از روحیه حماسی کم نظیر و آمیختگی روح وی با اسلام ناب محمدی (ص) بیانگر این نکته اساسی است که روحانیت شیعه همواره می بایست به مسائل و حوادث زمان خویش واقف بوده و در تحولات جامعه اسلامی موثر باشد. امروز که به برکت خون شهید نواب و سایر شهدای روحانیت و امت مسلمان و انقلابی، نظام اسلامی در اوج اقتدار قرار دارد، بر همه طلاب و روحانیون بزرگوار فرض است تا بیش از گذشته کمر همت بسته و در راه تقویت بنیه های اعتقادی و مذهبی مردم بکوشند. مبارزه با هجمه های فرهنگی دشمنان اسلام و تشیع به ویژه وهابیت خبیث و لیبرالهای ملحد و سکولار داخلی و خارجی و پاسخگویی به شبهات فکری و اخلاقی از وظایف مهم روحانیت شیعه به شمار می آیند. به گمان نگارنده استمداد از روح ملکوتی و بلند شهید نواب صفوی و بازخوانی مستمر مناظر فکری او، روحیه حماسی را در حوزه های علمیه زنده نگاه داشته و در پیشبرد اهداف حوزه ها و خدمات فرهنگی و اجتماعی و رفع فقر اقتصادی و فرهنگی جامعه موثر خواهد افتاد.
آخرین نظرات